Bionieuws

Column

Week

Hopelijk is iedereen al weer een beetje bekomen van de Week van de Biologie. Het gaat niet in de koude kleren zitten: een week waarin ‘Biologie voor iedereen’ is, met 186 activiteiten door het hele land. Terwijl je in gewone weken natuurlijk gewend bent de leer van het leven helemaal voor jezelf alleen te hebben. Op zondag 1 oktober, de laatste dag van de Week, mocht ik zelfs paleobioloog Jelle Reumer nog assisteren bij de speurtocht langs stadsfossielen in Utrecht. Daar waren maar liefst zestig belangstellenden op afgekomen, zodat we die in drie groepjes moesten opsplitsen en rondleiden langs de fossiele Asteractinella-bekerspons in de stoep van Lange Nieuwstraat 56 en de prachtige ruim 150 miljoen jaar oude Hibolithes-belemnieten voor viswinkel Volendam in Hoog Catharijne.

Het grootste deel van mijn groepje – met een flink aandeel kinderen – hield het zowaar tot het eindpunt vol en onderweg ontdekten we ook nog niet eerder opgemerkte stadsfossielen. Dan is zo’n Week toch nog ergens goed voor. Ook het Onderwijs- en Biodebat in Madurodam op vrijdag was eerlijk gezegd boven verwachting: de discussie levendig en debatleider Jort Kelder geschikter dan ik vooraf gedacht had.

Dan is zo’n Week toch
nog ergens goed voor.

Goed, die Week hebben we nu achter de rug. Vandaag – op het moment dat ik deze column tik – is het Dierendag, en ook de Noordzeedagen en Dag van de Leraar zijn straks weer voorbij. We zitten inmiddels in de Maand van de Geschiedenis en de Week van de Opvoeding en aankomende dinsdag is het de Dag van de Duurzaamheid. Op 11 oktober is het officieel de – door de VN uitgeroepen – Wereld Meisjesdag en ik kijk vooral uit naar de tweede vrijdag van oktober: de officieuze Internationale Dag van het Ei. Dat dit jaar 13 oktober ook door Kunstmest, Trombose en Mooie Pakken als Dag geclaimd wordt, neem ik met een korreltje zout. In oktober hebben we dan ook nog de Wereldvoedseldag (16 oktober) en de Nacht van de Nacht (25-26 oktober).

Volgend jaar weer een Dag, Week, Maand of Jaar van de Biologie? Het vakgebied is er breed genoeg voor, maar laten we er nog even goed over nadenken. Wat mij betreft nemen we in ieder geval tot de laatste zondag van oktober. Het is dan 29 oktober, de Dag van de Stilte: we hebben dan een uur extra en – volgens website www.dagvandestilte.nl – is stilte universeel, zij is van niemand en van ons allemaal.

Deze column verscheen in Bionieuws 16 van 7 oktober 2017.