Bionieuws

Column

Stemadvies

Verkiezingsaffiches in Den Haag: er valt 15 maart genoeg te kiezen.

De komende week gaat het gebeuren. We zweven en masse naar de verkiezingen toe. Na vier jaar achteroverleunen en lijdzaam toekijken kunnen we eindelijk weer het verschil maken. Lekker samen vooruit (PvdA) of juist gewoon normaal doen (VVD) of eindelijk iets voor elkaar krijgen (D66). Nederland wordt weer van ons (PVV) of typisch zo’n landje dat we liever door willen geven (CDA). Je kunt stemmen voor verandering (GroenLinks) of voor het leven (SGP), de macht pakken (SP), geloof een stem geven (ChristenUnie), altijd een stem hebben (StemNL) of juist niet stemmen (Niet Stemmers).

En mocht dat niet genoeg zijn, dan is er nog Plan B, waarin je kunt vasthouden aan je idealen (Partij voor de Dieren). Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Er nemen volgens de kiesraad op 15 maart 28 partijen deel aan de verkiezingen met in totaal 1114 kandidaten. Het meeste te kiezen biedt de PvdA, die inclusief regionale kiesduwers 171 kandidaten op haar kieslijsten heeft staan. De minste keuzevrijheid heeft de Vrije Democratische Partij: daar kan je alleen stemmen op lijsttrekker en veroordeelde doodslagpleger Burhan Gökalp.

De Partij voor de Dieren is er voor jong en oud en heeft zowel de oudste (93) als jongste kandidaat (16) op de lijst staan. Die partij is ook meteen een walhalla voor biologen met minstens vier in de biologie opgeleide lijstduwers: dierbeschermer Frank Wassenberg (die ‘vergat’ tegen de donorwet te stemmen), statenlid Bram van Liere, EU-parlementariër Anja Hazekamp en ecoloog Frank Berendse.

Die partij is ook meteen een
walhalla voor biologen

Voor botanici heb ik slecht nieuws: de Partij voor de Planten is opnieuw niet tot de kieslijsten doorgedrongen. Ze zijn volgens hun website dan ook een ‘groentje in de politiek, dat vooral groen wil blijven’. Beoogd lijsttrekker is nog steeds Ficus Benjamin, werkzaam als specialist zonne-energie en irrigatie.

Goed, alle gekheid op een stokje. Hou op met zweven en bedenk dat er volgende week niet alleen verkiezingen zijn. Het is ook Brain Awareness Week, de internationale week waarin hersenen centraal staan. Geef dus het goede voorbeeld: doe woensdag vooral een stevig beroep op de frontale kwab en zorg er dan wel voor dat de prefrontale cortex niet uit de ban springt.


Compilatie uitingen rond de Partij voor de Planten, sinds 1 april 2010

(Deze column verscheen in Bionieuws 5 van 11 maart 2017)