Bionieuws

Onderwijs & Werk

Meer dan duizend eerstejaars biologie

Trend van de instroom aan biologiestudenten in 2017. Bron: Bionieuws

Voor het eerst beginnen meer dan duizend eerstejaars met de opleiding biologie.

Voor het eerst is het ‘plafond’ van duizend eerstejaars biologie bij Nederlandse universiteiten doorbroken. Landelijk zijn eind september 1043 nieuwe studenten aan een studie biologie begonnen, 51 meer dan in 2016. De instroom eerstejaars bij bacheloropleidingen biologie stijgt daarmee dit jaar gemiddeld met 5 procent. Dit blijkt uit de inventarisatie van daadwerkelijk ingeschreven eerstejaars die Bionieuws jaarlijks eind september uitvoert onder opleidingscoördinatoren.

Nog forser is de stijging bij de universitaire opleiding biomedische wetenschappen (bmw): landelijk starten 1120 eerstejaars met deze studie. Een stijging van 25 procent ten opzichte van 2016, die vooral op conto komt van de twee bmw-opleidingen zonder numerus fixus in Amsterdam en Maastricht.

Te klein
Bij biologie is Leiden dit jaar de grootste stijger: daar beginnen 144 eerstejaars; 22 meer dan de 122 in 2016, een stijging van 18 procent. Grootste daler is Vrije Universiteit Amsterdam (VU), daar halveert bijna de toch al kleine instroom van 24 eerstejaars biologie van 2016 en beginnen slechts 14 studenten met biologie. ‘Heel erg verdrietig’, aldus Pamela de Boer, VU-onderwijsdirecteur aard- en levenswetenschappen. ‘De opleiding is nu eigenlijk al te klein om voort te zetten. Hij is al een paar jaar aan de kleine kant, maar nu moeten we ons serieus beraden over de toekomst. Het is bijna ondenkbaar, maar het valt niet uit te sluiten dat we stoppen met biologie. Aan de andere kant heerst er bij alle betrokkenen het gevoel dat biologie aan de VU thuishoort. Je zet zo’n opleiding niet zomaar bij het grofvuil. We gaan de komende maanden ons uiterste best doen om te bekijken wat nog mogelijk is’, aldus De Boer. De vernieuwing van de opleiding heeft volgens De Boer vertraging opgelopen door de mislukte fusie met de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Ook daar hapert de instroom aan biologen: bij de UvA starten dit jaar 57 eerstejaars met biologie; 4 minder dan de 61 in 2016, een daling van 7 procent. Ook in Wageningen daalt het aantal eerstejaars biologie, met 8 procent van 159 studenten in topjaar 2016 naar 147 studenten nu. In Groningen stijgt de instroom bij biologie met ruim 14 procent, van 140 naar 160 eerstejaars. De grootste opleiding biologie blijft Utrecht: daar stijgt het recordaantal van 287 eerstejaars van 2016 met bijna 5 procent tot 301 eerstejaars biologie.

Bij biowetenschappen zitten gemiddeld alle opleidingen in de lift met een stijging van bijna 10 procent.

Dit bericht verscheen in Bionieuws 16 van 7 oktober 2017.