Bionieuws

Column

Hoop

De blauwe vinvis Hope in de centrale hal van Natural History Museum London. Foto NHM.

Sinds kort hangt het skelet van de blauwe vinvis Hope in de centrale hal van het Natural History Museum in London. Het 4 ton zware en ruim 25 meter lange skelet vervangt Dippy, het skelet van de uitgestorven Diplodocus die 112 jaar de hoofdgalerij bewaakte. Als paleobioloog drukte die wisseling van de wacht zwaar op mijn gemoed. Het museum wilde af van een afgietsel van het skelet van de reuzendinosauriër en liever een echt en hedendaags dier aan het publiek tonen.

Gelukkig gaat Dippy vanaf 2018 een paar jaar op tournee, maar nu zie ik ook een symbolisch lichtpuntje. Diplodocus is immers vooral een hopeloze representant van reuzen die onverbiddelijk zijn uitgestorven. Van de blauwe vinvis werd verwacht dat dit binnen een eeuw zou gebeuren, maar het tij lijkt gekeerd. Mede dankzij het verbod op de jacht op blauwe vinvissen van 1966 zwemmen er nu weer zo’n 20 duizend blauwe vinvissen door de internationale wateren rond. Dat waren er rond 1960 slechts zo’n vijfhonderd, naar schatting 1 procent van de oorspronkelijke populatie. De blauwe vinvis is dus weer op de goede weg: en Hope biedt dus echt hoop.

Hoop is leuk, maar dat betekent niet
dat we achterover kunnen leunen

Hoop is leuk, maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen. Graag roep ik de wetenschappelijke achterban van Bionieuws op de vernieuwde World Scientists’ Warning to Humanity te tekenen, een initiatief van de bekende Amerikaanse wolvenecoloog William Ripple van Oregon State University. De waarschuwing is een waardige opvolger van de oproep die 99 Nobelprijswinnaars en zo’n vijftienhonderd andere prominente wetenschappers precies 25 jaar geleden publiceerden. Zij riepen toen op het milieu beter te beschermen, zuiniger om te gaan met natuurlijke hulpbronnen, menselijke populatiegroei af te remmen, armoede te bestrijden en emancipatie te bevorderen.

Sinds 1992 is de wereldbevolking nog met 2 miljard mensen gegroeid en is er nog steeds sprake van massale ontbossing, soortenverlies en andere zorgwekkende trends. In een nog te publiceren artikel in Bioscience schrijven Ripple en mede-auteurs wat hieraan nog te doen is. Dat is op dezelfde website alvast te lezen en ondertekenen kan tot 19 september. Meer dan zevenduizend wetenschappers uit 135 landen zijn u al voorgegaan. Ook dat biedt dus hoop en anders kunt u tot 28 februari nog langs bij de expositie Whales: Beneath the surface in Londen, op bezoek bij de echte Hope.

Deze column verscheen in Bionieuws 14 van 9 september 2017.