Bionieuws

Onderwijs & Werk

Columnestafette biologiestudenten 2018-2019

Ook in het studiejaar 2018-2019 houden Bionieuws en LOBS weer een column-estafette, waarbij studenten van de acht aangesloten studieverenigingen de column bij toerbeurt verzorgen. De columnwedstrijd verplaatst zich hierbij als het ware in de loop van het studiejaar van Groningen naar Den Bosch. De winnende column van iedere ronde wordt gepubliceerd in Bionieuws en aan het eind van de estafette kiest de redactie een algehele winnaar in de zomer van 2019. Deze winnaar krijgt dan de Bionieuws-columnprijs, een oorkonde en 100 euro!

Bionieuws hoopt dat alle biologiestudenten laten zien dat ze een mening hebben en die ook met vak- en studiegenoten willen delen. Voor meer informatie kun je vanaf twee weken voor de deadline terecht bij je eigen studievereniging.

Vereisten:
De column dient een lengte te hebben van 300 woorden. Het onderwerp is hierbij in principe vrij, maar dient wel een relatie te hebben met biologie. De Bionieuws-redactie beoordeelt inzendingen op criteria als leesbaarheid, originaliteit en argumentatie. De auteur moet student zijn en aangesloten bij een van de studieverenigingen. Stuur de column voor de voor jouw studievereniging geldende deadline naar redactie@bionieuws.nl.

Deadline per studievereniging:
GLV Idun: 25 oktober (publicatie BN18)
Gyrinus natans: 29 november (BN20)
BeeVee: 17 januari 2019 (BN02)
UBV: 14 februari 2019 (BN04)
Biologica: 14 maart (BN06)
Congo: 11 april (BN08)
LBC: 16 mei (BN10)
Biota Natura: 13 juni (BN12)

Schrijftips:
Hoe schrijf je een column?
Wat zijn de valkuilen bij het schrijven van column?

Eerdere edities:
De columnwedstrijd 2017-2018 is gewonnen door Stijn de Jong / Utrechtse Biologen Vereniging
De columnwedstrijd 2016-2017 is gewonnen door Robbert Folmer / Leidse Biologen Club.
De columnwedstrijd 2015-2016 is gewonnen door Veerle de Goederen / BVW Biologica.

Hieronder komen de geplaatste (winnende) columns per studievereniging.

Novembers viooltje

Gewapend met een broodtrommel en een schaar pak ik mijn fiets. Met voeten die maar ternauwernood de trappers raken – een welbekend fenomeen in de brugklas – ga ik op weg naar het bos. Daar heb ik alle ruimte om te werken aan het zogenaamde herbarium, een huiswerkopdracht waarbij ieders innerlijke bioloog wordt uitgedaagd. Maandenlang krijg je de tijd om wilde planten te zoeken, te drogen en in te plakken. Uiteindelijk vormt zich een boekwerk dat in sierlijke letters de titel Herbarium draagt.

Een droomopdracht, dat kun je wel zeggen. Eenmaal buitenaf ga ik op zoek naar het perfecte exemplaar Anemone nemorosa – de bosanemoon – en een uitzonderlijk mooie vertegenwoordiger van Lamium purpureum – de paarse dovenetel. Nog diep in gedachten over de vervolgstappen van mijn project, fiets ik er bijna voorbij: een heldere paarse kleur tussen het groene gras. Zeer subtiel maar zeker niet over het hoofd te zien, dit nieuwsgierige Aagje dat zich dapper omhoog werkt tussen de lange sprieten om zich heen. Een ware trofee, die nog maar sporadisch te vinden is op deze zonnige dagen van april: het maarts viooltje.

Terwijl de takken van de
grote treurwilg zachtjes in
de wind wiegen

Het is inmiddels bijna negen jaar later. Ik loop samen met mijn vrolijke bruine viervoeter door het bos, terwijl ik me goed verstop in mijn jas. De meeste bladeren zijn al verkleurd en er ligt een dik vloerkleed op het pad voor me uitgestrekt. Terwijl de takken van de grote treurwilg zachtjes in de wind wiegen, komt de zon nog een keer voorzichtig om de hoek kijken. Ik sluit mijn ogen om het moment even goed in mij op te nemen, genietend van de laatste warme herfstdag van het jaar. Toch jammer dat er geen novembers viooltje wacht tot het wordt toegevoegd aan mijn collectie.

Renske Karsenberg, GLV Idun - geplaatst in Bionieuws 17 van 3 november 2018.