Bionieuws

Onderwijs & Werk

Columnestafette biologiestudenten 2017-2018

Ook in het studiejaar 2017-2018 houden Bionieuws en LOBS weer een column-estafette, waarbij studenten van de acht aangesloten studieverenigingen de column bij toerbeurt verzorgen. De columnwedstrijd verplaatst zich hierbij als het ware in de loop van het studiejaar van Groningen naar Den Bosch. De winnende column van iedere ronde wordt gepubliceerd in Bionieuws en aan het eind van de estafette kiest de redactie een algehele winnaar in de zomer van 2018. Deze winnaar krijgt dan de Bionieuws-columnprijs, een oorkonde en 100 euro!

Bionieuws hoopt dat alle biologiestudenten laten zien dat ze een mening hebben en die ook met vak- en studiegenoten willen delen. Voor meer informatie kun je vanaf twee weken voor de deadline terecht bij je eigen studievereniging.

Vereisten:
De column dient een lengte te hebben van 300 woorden. Het onderwerp is hierbij in principe vrij, maar dient wel een relatie te hebben met biologie. De Bionieuws-redactie beoordeelt inzendingen op criteria als leesbaarheid, originaliteit en argumentatie. De auteur moet student zijn en aangesloten bij een van de studieverenigingen. Stuur de column voor de voor jouw studievereniging geldende deadline naar redactie@bionieuws.nl.

Deadline per studievereniging (na ruil UBV en Biologica):
GLV Idun: 19 oktober (publicatie BN18)
Gyrinus natans: 23 november (BN20)
BeeVee: 11 januari 2018 (BN02)
UBV: 8 februari (BN04)
Biologica: 8 maart (BN6)

Congo: 12 april (BN08)
LBC: 17 mei (BN10)
Biota Natura: 14 juni(BN12)

Schrijftips:
Hoe schrijf je een column?
Wat zijn de valkuilen bij het schrijven van column?

Eerdere edities:
De columnwedstrijd 2016-2017 is gewonnen door de Robbert Folmer / Leidse Biologen Club.
De columnwedstrijd 2015-2016 is gewonnen door de Veerle de Goederen / BVW Biologica.

###

Hieronder vind je de winnende columns per studievereniging.

De echte bioloog

Ik fietste laatst gehaast naar de universiteit om nog op tijd voor mijn college te kunnen zijn. Het was een milde nazomermiddag en ik keek om me heen. Als ik psychologie studeerde, had ik vast gedacht over waarom ik, ondanks dat ik beter wist, toch elke keer te laat van huis vertrok. Was ik wiskundige, dan vroeg ik me vast af hoe snel ik moest fietsen om nog op tijd te komen. Was ik een arts, dan was het me vast opgevallen hoe snel mijn hartslag al omhoog was geschoten.

Maar nee, ik ben een bioloog. En terwijl ik me al licht zwetend zo snel mogelijk voortbewoog op mijn krakkemikkige stadsfiets keek ik om me heen. Ik verwonderde me waarom ik met zo lekker weer geen konijntjes zag. Ik genoot van twee meerkoeten die samen in de sloot aan het genieten waren van de zon. En deze algemene verwondering en fascinatie voor de wereld om ons heen is wat een bioloog een echte bioloog maakt. Het maakt niet uit of je de hele dag op het lab staat of door de velden rent.

Biologen zijn een
zeldzame soort mensen

Zet een bioloog in een willekeurige plek buiten neer en hij zou gelijk een paar vragen of opmerkingen kunnen maken over zijn omgeving. Of het nu gaat over virussen die zich door de lucht verspreiden of over het vluchtpatroon van een bij die langs vliegt. Biologen zijn een zeldzame soort mensen. Je komt ze wel eens tegen met een glimlach op hun gezicht. Niet omdat ze net een goede grap hebben gehoord. Zo’n glimlach is het niet. Het is de glimlach van een bioloog die net in zijn hoofd een theorie voor een van zijn eindeloze rij vragen heeft bedacht. Het is de glimlach van iemand die weer een mysterie heeft opgelost.
Het is de glimlach van een echte bioloog.

Door Bas van Boekholt, GLV Idun (Groningen) - geplaatst in Bionieuws 18 van 4 november 2017.