artikel afdrukken
bionieuws 6, 30-03-2002

nieuws
Genen uitschakelen met RNA

© bionieuws

Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut hebben een methode ontwikkeld waarmee snel en goedkoop de functie van genen achterhaald kan worden. Prof. dr. René Bernards, Thijn Brummelkamp en Reuven Agami publiceerden dat vorige week in Science als een express report.
De nieuwe techniek berust op het inbrengen van een klein cirkelvormig stuk DNA, een plasmide, in een menselijke cel. De plasmide bevat informatie voor de aanmaak van een small interfering RNA. De volgorde van dit korte RNA is zodanig dat het bindt aan het mRNA van het uit te schakelen gen. Doordat het siRNA vastplakt aan het mRNA kan dit laatste niet vertaald worden in een eiwit. De expressie van het gen stopt. Bijna dan. De onderzoekers noemen de methode een knock down-systeem omdat de expressie met 70 tot 90 procent zakt, maar niet volledig ophoudt.
Plasmiden zijn goedkoop en snel te maken. Bernards wil daarom een verzameling van 10.000 plasmiden opbouwen om van net zoveel genen in verschillende celtypen de functie te achterhalen.